ISBN 90-430-0634-3
            Prijs:
22.95
            Uitvoering:
            Aantal pagina's 208
            



Menskundige bedrijfskunde  

                    De ideale organisatie bestaat niet
Leo van der Burg
Adviseren is mensenwerk, dat is duidelijk. Maar waarom belanden veel goedbedoelde rapporten uiteindelijk in de bureaulade? Leo van der Burg verklaart dit vanuit zijn 25 jaar lange ervaring op het gebied van advies- en opleidingswerk. Hij constanteert dat problemen in organisaties vaak verklaard worden door de symptomen te benoemen en niet de werkelijke oorzaken. De vraag waarom de problemen ontstonden en wat de rol en betekenis was van de betrokken personen wordt niet beantwoord. Een toekomstplan op deze basis is gedoemd te mislukken of in de la te belanden.

Daarnaast werkt een adviseur vanuit zijn eigen wereldbeeld en dit beeld hoeft niet altijd overeen te komen met dat van werknemers. Ontwikkelingen binnen een organisatie voltrekken zich niet volgens mechanische wetten en logica, omdat je met mensen te maken hebt. Wat voor de adviseur een logische gevolgtrekking is, hoeft dat voor de werknemers niet altijd te zijn. Vooral ook omdat adviseurs vaak geen rekening houden met de belangen, verwachtingen en onlogische opvattingen van de betrokkenen.

Leo van der Burg pleit ervoor om binnen de bedrijfskunde meer rekening te houden met de mens in de organisatie. Hij ziet de organisatie als een organisme, een levend geheel dat wordt vormgegeven door mensen die min of meer met elkaar zijn verbonden. Dit boek bespreekt de belangrijkste principes van menskundige bedrijfskunde; de basisopvattingen, de theorie, de werkwijze en een aantal behulpzame vragenlijsten. Het stimuleert de lezer er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

De auteur
Leo van der Burg is organistie-adviseur en directeur van TRICONA advies. In zijn adviespraktijk en colleges aan diverse Hogescholen en Universiteiten focust hij zich op de mens als maat van alle dingen. Het tot ontwikkeling brengen van mensen en organisaties is een kwestie van leren met een lange adem; nadat het hoofd het heeft begrepen doorgaan tot het lijf het heeft verstaan. Hij schreef het boek: Menselijke kwaliteiten in organisaties en diverse andere publicaties in binnen- en buitenland.