ISBN 90-430-0635- 1
Prijs: € 34.95
Uitvoering: pb
Aantal pagina's 488
verschenen op 05-08-2002
|
Maple, wiskunde in berekenbaar perspectief 3e editie
|
|
Stephan van Gils, Adri van der Meer en Martin Streng
|
Het gebruik van mathematische software-pakketten is niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk van de moderne wiskunde. Traditioneel beperkte de toepassing van deze pakketten zich tot de numerieke aspecten van de wiskunde en de verwerking van de hieruit voortvloeiende resultaten. Er verschijnen echter steeds krachtiger hulpmiddelen die deze mogelijkheden combineren met het geautomatiseerd uitvoeren van symbolische berekeningen. Een ervan is het softwarepakket Maple 7. Omdat te verwachten is dat deze ontwikkeling zich verder zal voortzetten, is het onontkoombaar wiskundestudenten - waarmee ook bedoeld wordt diegenen die wiskunde als hulpmiddel in hun hoofdstudie gebruiken - hiermee vertrouwd te maken.
Het zonder meer gebruiken van Maple in het onderwijs voor beginnende studenten bergt echter het gevaar in zich dat de aandacht wordt verlegd van het begrijpen van de materie naar het nabootsen van voorbeelden door een ‘druk op de knop’. Met dit boek willen de auteurs laten zien dat het mogelijk is het gebruik van Maple op een verantwoorde manier in het wiskundeonderwijs in te bedden. Met behulp van dit boek kan de student zich niet alleen het werken met het pakket eigen maken, maar ook een kritische houding ontwikkelen - zowel wat betreft de interpretatie van de resultaten die worden verkregen met de computer, als wat betreft de wiskundige rechtvaardiging van de opdrachten die aan de computer worden gegeven.
Dit boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel bevat een kennismaking met Maple 7. Het tweede deel behandelt een inleiding in de interne structuur van Maple en in het gebruik van Maple als programmeertaal. Het derde deel bespreekt een aantal onderwerpen uit de wiskunde waarvan de betekenis verduidelijkt kan worden met behulp van Maple. In het derde (en grootste) deel staan de wiskundige vraagstellingen centraal. Aan de hand van wiskundig geformuleerde problemen wordt besproken hoe Maple gebruikt kan worden om ze op te lossen.
In deze nieuwe, derde druk zijn alle voorbeelden aangepast aan Maple 7. Op de website bij dit boek, die de auteurs zelf up-to-date houden, wordt tevens melding gemaakt van nieuwe mogelijkheden met Maple 8. De site is te raadplegen via pearsoneducation.nl/streng.
KEY FEATURES:
- Sluit geheel aan bij Maple 7
- Nadruk op wiskundige vraagstellingen en kritische interpretatie van Maple-resultaten
- Omvat een complete handleiding voor het gebruik van Maple, inclusief de programmeermogelijkheden
- Geschikt voor universitair en HBO-onderwijs in Nederland en Vlaanderen
INHOUDSOPGAVE:
-
Maple: een eerste kennismaking
- Het gebruik van Maple
- Functies, getallen
- Vereenvoudigen en substitutie
- Oplossen van stelsels vergelijkingen
- Plaatjes in twee dimensies
- Plaatjes in drie dimensies
-
Maple: structuur en programmering
- Expressies, procedures en functies
- Evaluatie van expressies
- Typering en representatie
- Lijsten en verzamelingen
- Tabellen en arrays
- Voorwaardelijke opdrachten en herhalingsopdrachten
- Procedures
- Procedures voor hergebruik
- Procedures (vervolg)
-
Maple: analyse en lineaire algebra
- Polynomen en rationale functies
- Taylorontwikkelingen
- Integratietechnieken
- Vectoren en matrices
- Lineaire algebra
- De Jordan-normaalvorm
- Matrices van polynomen
- Functies van meer variabelen
- Impliciete en inverse functiestelling
- Meervoudige integratie
- Optimalisatie
- Newtonmethode en vlakke krommen
- Benaderende en interpolerende functies
- Representatie van signalen
- Filtering van signalen
- Gewone differentiaalvergelijkingen
- Benaderingen voor oplossingen van eerste orde beginwaardeproblemen
- Stabiliteit van evenwicht
35. Reguliere storingsrekening 36. Partiële differentiaalvergelijkingen Appendix 1 Maple 7 onder Windows Appendix 2 Debugging Appendix 3 Inhoud van de Maple-bestanden
Klik hier voor een aanvullende website met: voorwoord, inhoudsopgave, aanvullingen, voorbeeldsessies, errata en links. Ook worden hier de nieuwe mogelijkheden in Maple 8 behandeld.
|
|